In seara zilei de 16 ianuarie 2020 s-a retras in liniste si cu demnitate Profesorul nostru, Mihai Romeo Galesanu, cel caruia foarte multi din radiologii ieseni ii datoram devenirea profesionala si nu numai.

Ne-am fi dorit enorm sa nu se grabeasca la intalnirea cu ceilalti corifei ai Radiologiei romane, sa mai stea alaturi de noi si sa ne impartaseasca din viziunile Domniei Sale.

Profesorul s-a nascut la Brasov pe 9 mai 1932 si in anul 1951 a absolvit Colegiul National Andrei Saguna. Absolvent al UMF Carol Davila Bucuresti cu Diploma de Merit in 1957 a inceput pregatirea in Radiologie cu Profesorul Gh.Chisleag la Iasi si a obtinut succesiv titlurile de medic specialist si primar. Tot sub indrumarea Prof.Chisleag, Profesorul Galesanu a elaborat lucrarea de doctorat obtinind titlul de Doctor in Medicina in 1966..

S-a perfectionat in Radioterapie Oncologica la Institutul Curie Paris in anul 1975.

Profesorul Galesanu a fost Seful Clinicii Radiologie-Oncologie a Spitalului Universitar Sf.Spiridon in perioada 1982-2000 si sef al Catedrei de Radiologie-Ocologie a UMF Gr.T.Popa in aceeasi perioada.

A publicat in tara si strainatate peste 250 de lucrari in domeniul radiodiagnosticului, radioterapiei oncologice si informaticii medicale si a indrumat 18 teze de doctorat. A fost autor a patru manuale de radiologie si mai multe tratate si monografii de specialitate dintre care Mediastinul (1997) a fost distins cu Premiul Daniel Danielopolu al Academiei Romane in anul 1999. Profesorul Mihai Romeo Galesanu a fost membru titular al Academiei de Stiinte Medicale, membru emerit al American Roentgen Ray Society, membru onorific al Societe Francaise de Radiologie, membru fondator al Balkan Union of Oncology, membru al European Society of Radiology, European Association for Cancer Research.

Un orator excelent, Profesorul avea si o diplomatie innascuta fiind capabil sa trezeasca admiratia imediata a oricarui interlocutor. Un spirit ascutit, era ferm dar drept si aprecia in egala masura punctualitatea, onoarea si indeplinirea cuvantului asumat.

A militat si a reusit sa aduca primul Computer Tomograf in Iasi, ne-a sprijinit pe toti discipolii Domniei Sale in demersurile noastre profesionale si personale, ne-a invatat importanta perseverentei, a onestitatii, a meticulozitatii si rigurozitatii necesare pentru a fi un radiolog bun.

Ne este si ne va fi foarte dor de cursurile Domniei Sale, de lungile discutii profesionale chiar si in contradictoriu, de modalitatea de argumentare a diagnosticelor, de blandetea zambetului.

Domnule Profesor, va dorim drum lin in lumina, va multumim pentru tot ceea ce ne-ati oferit noua discipolilor Dumneavoastra, sa ne iertati daca am gresit si speram sa ne vegheati si de acolo de Sus pana cand va veni clipa revederii.

 

Ianuarie 2020                                                             

Prof.Dr.Dragos Negru